Quantcast
Channel: Gjør Det Selv
Viewing all 248 articles
Browse latest View live

Nytt lim er sterkere enn stein

$
0
0
Når de to komponentene presses ut, blandes de i den spesielle spiralen inne i fugespissen. De første 10-20 cm av limet som kommer ut er ikke nødvendigvis blandet optimalt, så det bør du kaste.
Når de to komponentene presses ut, blandes de i den spesielle spiralen inne i fugespissen. De første 10-20 cm av limet som kommer ut er ikke nødvendigvis blandet optimalt, så det bør du kaste.

Slik virker det

Et vanlig lim, for eksempel et trelim, herder når det tilføres fukt fra treet eller luften. Det gjelder ikke for tokomponent lim eller forankringsmasse. De to komponentene, som alltid er adskilt når du kjøper produktet, kan ikke lime hver for seg. Hvis du holder dem adskilt, kan de ligge i fri luft uten noensinne å bli noe annet enn litt seigt klin.

Men i det øyeblikket de to komponentene blandes, så begynner herdingsprosessen (og det går som regel fort). I 20 graders varme har du cirka 7 minutter før massen blir for hard til at du kan montere en gjengestang i den.

Massen kan brukes i alle temperaturer, fra minus 10 til pluss 40 grader. Du kan bruke den til å lime fast noe i tørre hull, men selv i hull som står under vann virker den også uten problemer.

Denne forankringsmassen kan motstå en brann i minst to timer, hvis du har limt fast en gjengestang i betong. Armeringsjern som er limt fast, kan motså i flammer i minimum fire timer.

Her kan du bruke forankringsmasse

Du kan for eksempel bruke forankringsmasse til å lime fast bunnsvillen til et fundament når du bygger et tilbygg. Lim gjengestenger ned i betongen, og lag hull til dem i svillen.

Du kan også lime fast postkassen eller carporten til bakken ved å støpe et betongfundament, bore hull og lime fast gjengestenger med forankringsmassen.

Beina til postkassen spennes fast til gjengestenger, som limes ned i hullene.

Forankringsmasse kan også brukes til å lime fast hageporten til en murvegg. Har du porøse mursteiner, er dette mye bedre enn ekspansjonsbolter, som kan sprenge mursteinene.

Stolpen til porten settes på gjengestenger som er limt inn i hullene.

Forankringsmassen krever forberedelse

Det er enkelt, men det krever likevel nøyaktighet å bruke tokomponent forankringsmasse. Rengjøring av hullet er avgjørende for resultatet.

Læs mere: Nytt lim er sterkere enn steinLæs mere: Hvilket lim skal jeg bruke til bordet? Læs mere: 10 limtips til finurlige fasonger

Få ekstra plass med en karnapp

$
0
0
En karnapp gir mulighet for et fantastisk lysinnfall, i tillegg til at den gjør at kjøkkenet blir større.
En karnapp gir mulighet for et fantastisk lysinnfall, i tillegg til at den gjør at kjøkkenet blir større.

Plassmangel er et problem de fleste boligeiere opplever på et eller annet tidspunkt.

Før du velger den drastiske løsningen å flytte til noe større, kan det ofte lønne seg å lete etter uutnyttede kubikkmeter i din nåværende bolig.

Finner du dem, trenger du kanskje ikke å flytte eller bygge på, men kan klare deg med en mindre drastisk løsning. Det vil være billigere enn både et tilbygg og en flytteprosess.

Det er et soverom for lite

Et klassisk problem er at det mangler et soverom. Er det situasjonen, vil du ofte se på hvordan det kan la seg gjøre å dele opp de eksisterende rommene – for å oppleve at det blir for lite plass hvis du bygger en vegg og lager et gangareal for å kunne komme inn på det nye rommet.

Noen ganger kan det være smart å se på de tilstøtende rommene, som kanskje kan minskes litt, slik at du får en bedre fordeling av husets kvadratmeter. Det er en del av løsningen for å få et ekstra soverom i dette huset.

I gjør det selv-veiledningen kan du lese om hvordan vi har fått plass til et ekstra soverom ved blant annet å bygge ut huset med en karnapp. Vi viser også hvilke deler av prosjektet du kan gjøre selv, og hvor du bør velge profesjonelle håndverkere.

Læs mere: Få ekstra plass med en karnappLæs mere: Ny markise for under en en tusenlapp Læs mere: Murbier i murverket

7 typer byggeblokker

$
0
0
Med isolerte lettbetongblokker blir fundamentet raskt ferdig.
Med isolerte lettbetongblokker blir fundamentet raskt ferdig.

Hvordan brukes byggeblokker?

De tradisjonelle H-formede forskalingsblokkene settes i våt betong eller på et støpt fundament i bakkenivå. Steinene stables i forband og armeres før de fylles med betong. Etterpå bygges det videre oppå blokkene.

Hvis du bygger et fundament med forskalingsblokker, legger du blokkene i forlengelse av hverandre og fyller dem med armering og betong.

De isolerte blokkene mures sammen med mørtel på de flatene som ikke er isolasjonsmateriale. Det legges løs isolasjon i hulrommene som blir mellom mørtelstripene. Det er ikke nødvendig å mure med mørtel i stussfugene.

Ringmursblokker skal normalt armeres med fugearmering i hvert andre skift. Blokkene mures uten stussfuger. Horisontalfugene isoleres med en egen laftestrimmel mellom mørtelstripene for å sikre isolasjonsevnen i veggen.

Isolerte ringmursblokker er en perfekt løsning for hus uten kjeller. Tilhørende tilpassingsblokker gjør det enkelt å få akkurat ønsket høyde på ringmuren.

Viktig om armering!

Armeringen er av jern, og jern kan ruste. Derfor skal det enten brukes korrosjonssikker armering, eller så skal du forsikre deg om at armeringen er helt omsluttet av betong, slik at det ikke kommer til oksygen.

Lettbetongblokker

Lettbetong lages ved å bruke tilslag som er lettere enn sand og stein, for eksempel ekspandert leire (Leca), pimpstein eller skumplastperler, som veier mindre, har en bedre isolasjonsevne og er enklere å bearbeide enn betong. Trykkfastheten er dårligere enn på ren betong.

Dimensjoner

Byggeblokker finnes i mange forskjellige størrelser og typer. Er du usikker på hva du skal ha, er det viktig å konferere fagfolk, så du får riktig type og størrelse til prosjektet ditt. Husk også å spørre hvor mye betong blokkene dine krever. Her er noen eksempler på størrelser.

  • Universalblokk
    Høyde og bredde er normalt 250 x 500 millimeter, mens bredden er 82, 100, 150, 200 eller 250 millimeter. Blokkene finnes også i størrelsene 100 x 150 x 500 mm og 100 x 200 x 500 mm (B x H x L).

  • Isoblokk
    Bredden varierer normalt fra 25 cm til 35 cm. Høyden er gjerne 120 eller 25 mm, mens lengden gjerne er 250 eller 500 mm.

Læs mere: 7 typer byggeblokkerLæs mere: Nytt lim er sterkere enn steinLæs mere: Derfor skal du velge vannbasert trebeskyttelse

Test av gressklippere

$
0
0
Gressklipper test: Se den overlegne vinneren sette konkurrentene til veggs i vår gressklipper-test.
Gressklipper test: Se den overlegne vinneren sette konkurrentene til veggs i vår gressklipper-test.

Er det blitt på tide å bytte ut den gamle gressklipperen med en ny, så vurderer du sikkert, som så mange andre, om du skal velge batteri eller bensin. Det er fordeler og ulemper ved dem begge, og selv om klippere på bensin generelt bråker litt mer, får du en sterkere motor som klipper både høyt og lavt gress uten problemer, og som fortsetter lenge etter at batterimaskinene er gått tomme for strøm.

De testede maskinene kan alle klippe høyt gress uten store problemer. Men det er tydelig forskjell på hvor pent resultatet blir.

Praktisk bakhjulstrekk

Mens de letteste testdeltakerne veier snaut 30 kg, veier den tyngste hele 43 kg. Det er derfor kjekt at alle deltakerne, med unntak av én, har drift på bakhjulene. Det gjør det enklere å styre de tunge maskinene rundt – særlig når det er motbakke.

Slik har vi testet gressklipperne i vår store gressklipper-test

Klippekvaliteten er det viktigste parameteret når vi kjøper ny gressklipper. Derfor er maskinene testet i både vanlig og høyt gress.

Vi har dessuten sett på om maskinene har funksjoner som elektrisk start, bioklipp og mulighet for sideutkast.

Gressklippere på bensin er særlig å foretrekke til veldig store og krevende plener. Og med en lang arbeidstid, er det spesielt avgjørende at de har en god ergonomi.

Motorene på bensin får maskinene til å vibrere en del. Derfor er det viktig med god kvalitet hvis klipperen skal holde i mange år.

Uavhengig gressklipper-test

Gjør Det Selv er 100 prosent uavhengig av produsenter, annonsører og andre kommersielle interesser.

Vår testredaktør undersøker markedet for hva som finnes, og håndplukker selv de maskinene han vil teste.

Alle produktene i testene blir utsatt for akkurat de samme harde prøvelsene, som du kan se nærmere beskrevet på disse sidene.

Vi har testet disse 7 gressklipperne

  • TEXAS RAZOR 5150 TR/WE
  • AL-KO HIGHLINE 51.8 SP-A
  • KLIPPO CHAMPION
  • HUSQVARNA LC 247S
  • STIHL RM 448 TC
  • MAKITA PLM5600N2
  • STIGA COMBI 50 SVEQ

LAST NED HELE TESTEN og se hvilken gressklipper som ble den store vinneren av vår gressklipper-test.

Læs mere: TEST: Vi tester 7 gressklippere på bensinLæs mere: 10 ting du skal vite om robotklipperenLæs mere: Gjør gressklipperen så god som ny

Få en smart multikutter til verktøykassen

$
0
0
multicutter321
multicutter321

Akkurat nå kan du få en smart multikutter som velkomstgave når du er ny abonnent på Gjør Det Selv.

Du investerer 99 kroner og får:

  • Multikutter fra Tech-Pro (verdi 649 kroner)

  • 2 utgaver av Gjør Det Selv (verdi 164 kroner)

  • Fri tilgang til over 1000 gjør det selv-veiledninger på Gjør Det Selvs hjemmeside (prisen for én enkelt artikkel er 29 kroner)

Du sparer 87 % i forhold til normalprisen

Om multikutteren

Multikutteren er et såkalt oscillerende verktøy, som svinger de monterte bladene noen få millimeter frem og tilbake i en ekstremt høy hastighet på 22.000 svingninger i minuttet. Det gjør den enkel å styre og perfekt til snitt der annet verktøy ikke kommer til.

Du får med 4 forskjellige tilbehør til multikutteren fra Tech-Pro.

  • Et dykksagblad, slik at du kan lage korte og nøyaktige utskjæringer til for eksempel en innfelt stikkontakt i en veggflate.

  • Et bredt segmentblad, som kan kappe en karmlist, fjerne en flis eller tilpasse en fotlist.

  • Et skrapeblad, som brukes til å fjerne rester av gammelt gulvteppe, lim og maling.

  • En slipekloss til sliping i trange hjørner og andre trange steder.

De fire tilbehørene er valgt fordi det er de du oftest får bruk for til gjør det selv-prosjekter.

Multikutteren er kompatibel med tilbehør fra andre produsenter.

PS. Det er ingen binding når du benytter deg av tilbudet. Det betyr at du kan si opp abonnementet akkurat når det passer deg.

multicutterbladeNO32
Læs mere: Få en smart multikutter til verktøykassenLæs mere: Bli ekspert på multikutteren på 5 minutterLæs mere: TEST: Vi tester 7 multikuttere på batteri

Smart 3-i-1 avstandsmåler fra Tech-Pro

$
0
0
afstandsmaaler32
afstandsmaaler32

Den nye 3-i-1 avstandsmåleren fra Tech-Pro klarer alle måleoppgaver på enkelt og sikkert vis.

Avstandsmåleren er nemlig utstyrt med både laseravstandsmåler, et smart målehjul og en genial målesnor.

Og akkurat nå får du den sammen med 2 utgaver av Gjør Det Selv for kun 129 kroner!

Avstandsmålerens funksjoner

3-i-1 avstandsmåleren består av:

  • En laseravstandsmåler, der du med et klikk på en knapp raskt måler opptil 40 meter. Det er smart når du skal måle opp til en ny terrasse, bestemme arealet på en vegg eller måle lengden på innkjørselen.

  • Et målehjul som enkelt kan måle lengden på kurver eller uregelmessige overflater. Målehjulet er også praktisk når du skal trekke ledninger. Kjør målehjulet langs banen til ledningene, og du finner straks ut hvor mye ledning det er behov for.

  • En målesnor som er opplagt å bruke når du skal måle rundt et emne, for eksempel et nedløpsrør, rundt hjørner eller lignende. Trekk snoren rundt emnet, klikk på knappen og avles lengden.

GIF-3i1-afstandsmåler_3funk

Alle målene blir vist i et bakgrunnsopplyst LCD-display, som er raskt og enkelt å avlese.

Kort sagt får du med 3-i-1 avstandsmåleren et redskap som raskt vil bli ditt foretrukne måleverktøy.

Du investerer 129 kroner og får:

  • 3-i-1 avstandsmåler (verdi 399 kroner)

  • 2 utgaver av Gjør Det Selv (verdi 164 kroner)

  • Fri tilgang til over 1000 gjør det selv-veiledninger på Gjør Det Selvs hjemmeside (prisen for en enkelt artikkel er 29 kroner)

Du sparer 77 % i forhold til normalprisen!

PS. Det er ingen binding når du benytter deg av tilbudet. Det betyr at du kan si opp abonnementet ditt akkurat når det passer deg.

Læs mere: Smart 3-i-1 avstandsmåler fra Tech-ProLæs mere: TEST: Vi tester 7 populære sirkellasereLæs mere: En linjelaser får tingene i vater

Vinn en Bosch Indego M+ 700 robotklipper

Skjul skruene med trepropper

$
0
0
Trepropper
Trepropper

Trepropper lages med et proppborsett

Et proppborsett består av et forstnerbor til å lage hullene med og et proppbor til å lage treproppene. De to borene er tilpasset hverandre, slik at proppene som proppboret lager passer presist i hullet fra forstnerboret. Nesten alle proppbor ser slik ut. De kjøpes i sett med for eksempel tre forskjellige størrelser.

LES OGSÅ:

Skjul skruene med trepropper

Slik plasseres skrue og trepropp

Det bores hull med et forstnerbor cirka halvveis ned i bordet som skal festes med skrue og propp. Hullet er cirka dobbelt så stort som diameteren på skruehodet. Bordet skrus fast med en skrue som plasseres midt i hullet, og som skrus inn slik at skruehodet sitter plant med bunnen av hullet.

Smør lim på treproppen, og bank den på plass i hullet. Overskytende treverk fjernes.

Les mer om tregulv

Skjul skruene med trepropper

Se video av hvordan du gjør det

På denne prøvemonteringen viser håndverkeren hvordan du monterer et gulv med skruer ovenfra, og deretter skjuler skruehodene med trepropper.

Hvert bord skal monteres med 2 skruer midt i hver lekt. På disse 18 cm brede bordene plasserer vi hver skrue 4 cm fra kanten. Det må strekes nøye opp, så plasseringen av alle skruene blir snorrette. Bare på den måten vil hullene komme til å ligge på en helt rett linje, og det er viktig for å oppnå et pent sluttresultat.

Som en hovedregel skal skruehullene sitte en fjerdedel av bordets bredde fra bordets kanter. Dermed sitter bordet godt fast, og det er god plass til spunsene. Samtidig er det ingen risiko for at bordet sprekker.Vi har i dette tilfelle valgt å bruke 16 mm spunser, og borer derfor hullene med et 16 mm sylinderbor, som nærmest freser treet vekk og etterlater seg fine, skarpe kanter. Det må bare bores halvt gjennom bordet, så da dette bordet er 22 mm tykt, skal det bores ca. 11 mm ned.

Et sylinderbor er alltid den ene delen av et spunsbor-sett. Den andre delen er det spesielle spunsboret. De to borene sikrer at spuns og hull passer nøyaktig sammen. Spunsbor-settet finnes i mange størrelser opp til ca. 30 mm. Nå skal gulvet festes med 4,5 x 60 mm gulvskruer.Monter det 16 mm lange spunsboret, som passer til sylinderboret.

Til spunsene kan du for eksempel bruke samme tre som til gulvet. På den måten blir ikke spunsene så framtredende. Spunsboret er montert på en batteridrill, og på den måten går det ganske raskt å lage mange spunser. Du må sørge for å holde boret helt vinkelrett på bordet, det gir rettest spunser. Alternativt kan du lage spunsene i en søylebormaskin.

Når det er boret i bunnen, brekkes boret litt til siden, så spunsen knekker og er lett å ta opp. Velg og vend spunsene slik at de passer best muligt til bordenes årringer. Når du har funnet riktig spuns, smøres den med trelim i bunnen og bankes godt ned i hullet med en hammer. Med et skarpt stemjern stemmer du så av det øverste av spunsen bit for bit.

Husk å vende stemjernets skrå flate ned mot bordet, ellers risikerer du å ødelegge spunsen og stemme ned i gulvbordet. Fagmannen anbefaler at du nøyer deg med å sette spunser i ett bord om gangen. Dermed er du sikker på at bordene kommer til å ligge helt tett.

Når det er montert spunser på alle gulvbord, skal gulvet slipes. Til eksemplet her bruker vi en eksentersliper. På et helt gulv bør du bruke en gulvslipemaskin – først med korn 120 papir og til slutt med korn 180, så er bord og spunser i nøyaktig samme nivå. I stedet for å lage spunsene selv, kan du kjøpe dem ferdige, men det er mye dyrere.

Du kan også kjøpe en rundstokk – for eksempel i teak – og så bare sage spunsene ut av den. De limes og slipes på samme måte, og det gir gulvet en spennende effekt når spunsene er laget av en annen tresort enn gulvet. Velger du å legge et gulv med trepropper, må du regne med å slipe over hele gulvet med en gulvslipemaskin og sluttbehandle det.

Læs mere: Slik fjerner du riper og sprekker i tregulvLæs mere: Skjul skruene med trepropperLæs mere: Vil tregulvet mitt tåle en sliping?

Hva skal jeg male grunnmuren med?

$
0
0
Her bruker vi en tykk, svart maling som påføres med pensel. Malingen er slitesterk, men pustende.
Her bruker vi en tykk, svart maling som påføres med pensel. Malingen er slitesterk, men pustende.

Spørsmål:

I år skal huset mitt males fullstendig utvendig. Kan jeg bruke den samme malingen til husveggen og grunnmuren?

Svar:

Nei, du skal bruke en egen grunnmursmaling, som lar murverket puste. Grunnmursmalingen er slitesterk og vannavvisende. Malingen er meget værbestandig og finishen gjør det enkelt å vaske overflaten. I tillegg inneholder malingen soppdrepende midler som beskytter mot sopp og alger.

Malinger for murverk er alltid diffusjonsåpne. Det betyr at malingen lar muren ”puste”, slik at eventuell fukt slipper ut.


Vil du lese mer om grunnmur og sokkel? Her gir vi deg råd og veiledning til hvordan du selv kan reparere og vedlikeholde grunnmuren.

Læs mere: Puss sokkelen perfektLæs mere: Hva skal jeg male grunnmuren med?Læs mere: Ny sokkel i 4 trinn

Bygg en flott pergola til hagen

$
0
0

Det er noe romantisk over en pergola, som både kan være flott og samtidig gir deg en plass i hagen hvor du kan finne skygge på varme og solrike dager.

Den enkle konstruksjonen brukes nemlig til å støtte klatrende planter, som med tiden vokser seg til et skyggefullt tak i løpet sommerhalvåret.

Det er overraskende enkelt å bygge en pergola. Hvis du følger Gjør Det Selvs veiledning, tar det kun en helg.

Så enkelt bygger du en pergola

En pergola består av stolper med tverrgående lekter, som for eksempel kan ha en rund form eller ha en helling. Du kan selv bygge en pergola hvor som helst - inn mot en vegg eller frittstående med eller uten helling på “taket”, malt eller i rått tre - det er masser av muligheter.

Det er viktig at du er nøye med å få den bærende konstruksjonen - en stolpe eller to sviller plassert helt likt. Etter det, er det enkelt å legge sperrer og tverrgående lekter oppå.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Alt om pergolaer

Bygg den pergolaen du liker best

Så lenge pergolaen bare skal bære “seg selv”, er du ikke så avhengig av bestemte lengder mellom sperrer og lekter. Du kan derfor bygge akkurat den pergolaen du synes ser best ut.

I vår guide kan du se hvordan du selv bygger en pergola som er laget som en enkel trekonstruksjon med en stolpe og et par bærende bjelker, ettersom den er bygget i et innhakk ved en utebod. Utgiftene til materialene er på rundt 1500 kroner.

Last ned artikkelen få en veiledning og inspirasjon til hvordan du selv bygger en pergola og får en skyggefull plass.

Læs mere: Bygg en skyggefull plassLæs mere: Pergola med lekre detaljerLæs mere: Bygg en pergola med sterke buer

Gabion: Bygg et solid gjerde av stein og jern

$
0
0
Gabion: Stor naturstein brukes her til å skape en naturlig mur. Merk deg at det ikke er topp på gabionen. Steinene ligger så å si fritt.
Gabion: Stor naturstein brukes her til å skape en naturlig mur. Merk deg at det ikke er topp på gabionen. Steinene ligger så å si fritt.

Har du aldri hørt ordet gabioner? Da er du ikke alene, for det er ikke et ord som inngår i de fleste gjør det selv-folks ordforråd. Gabioner er steinsettinger, murer eller gjerder av løse steiner, som holdes på plass i nettingbur av galvanisert stål.

Burene fås som byggesett i forskjellige størrelser, mens steinene kjøpes utenom. Det er mange muligheter for å lage akkurat de formene og størrelsene du ønsker. Det er også mulig å sette burene oppå hverandre, hvis du vil lage virkelig høye gabioner.

Hva koster gabioner?

På nettet finner du flere forhandlere, og prisene de opplyser er for kun gabionene – altså for burene uten stein. Hos Vikre Handel, som sender over hele landet, kan du for eksempel kjøpe gabioner i sett på to stk, til 320 kroner per gabion. Størrelsen er 80 x 30 x 100 cm. I tillegg må du altså kjøpe stein.

Kan jeg lage gabioner selv?

Det kan fint la seg gjøre å kjøpe galvanisert netting og sette det sammen til gabioner, men det er viktig at sammenføyningene er knallsterke, ellers vil ikke buret tåle vekten av alle kiloene med stein som skal fylles i det. Med ferdige gabioner, som vi bruker på de neste sidene, låses de forskjellige delene av burene solid sammen.

Hvilke steiner skal jeg bruke?

Du kan bruke de steinene du vil. Gabioner fås med forskjellig størrelse på maskene, og du må selvfølgelig fylle i steiner som er større enn maskene. Ellers faller steinene ut. Et opplagt valg til gabionene er knust granitt, som du får kjøpt i nærmeste grustak.

Se hvordan du bygger en gabion

I denne gjør det selv-veiledningen kan du se hvordan du bygger gabioner.

Gabioner er ikke vanskelige å bygge, men det er tungt arbeid. Våre gabioner omkranser en ny terrasse, og vi velger å montere bord på dem, slik at det også er mulig å bruke dem som sitteplass.

Vi gjennomgår hvordan du:

  • klargjør underlaget til gabionene
  • setter sammen gabionene
  • setter gabionene på plass
  • fyller stein i gabionene
Læs mere: Bygg et solid gjerde av stein og jern Læs mere: Bunnsolid hageportLæs mere: Luksusgjerde med lys og støydemping

Betongtrapp som holder

$
0
0
Vi smører primer på betongtrappen med en pensel.
Vi smører primer på betongtrappen med en pensel.

Spørsmål:

Jeg har forsøkt å reparere en ødelagt betongtrapp, men betongen holdt kun ett år. Hva gjør jeg feil?

Svar:

Det kan skyldes at underlaget ikke har vært godt nok forberedt.

Det er viktig at alle rester av betong og støv fjernes. Bruk for eksempel en stålbørste til å rengjøre området. Etterpå skal betongen primes. Det er avgjørende, fordi primeren metter underlaget og sikrer en god vedheft til den nye reparasjonsbetongen.

Smør på primeren med en pensel, og sørg for å komme inn i alle kroker. 5 liter primer kan kjøpes for cirka 500 kroner.

LES OGSÅ: SLIK: Reparer betongtrappen din

Læs mere: Betongtrapp som holderLæs mere: Enkel steintrapp som holder evigLæs mere: Støpt trapp med forskaling

Flott bod med god plass

$
0
0


Boden er en relativt enkel konstruksjon av reisverk kledd med forskalingsplater og lekter, som gir en flott finish.

Boden har to dører, slik at den kan åpnes helt opp. Dørene går i ett med fronten.

Kledningen til boden består av lekter som er skråskåret i både overog underkant. Finner du slike ferdigskåret, er de sannsynligvis dyre. Det billigste er å lage dem selv

Last ned veiledningen

I denne gjør det selv-veiledningen kan du se hvordan du bygger den flotte boden. Den er ikke vanskelig å bygge, men det er viktig at du dobbeltsjekker alle målene. Det kan også være en fordel å være to om jobben.

Vi viser hvordan du:

  • bygger reisverket
  • lager takkonstruksjonen
  • legger på kledningen
  • lager døren
  • legger på takplater
  • skrur på den skjulte avløpsrennen
Læs mere: Flott bod med god plassLæs mere: Lekkert sykkelskur i modulerLæs mere: Bygg et sykkelskur selv

Puss sokkelen perfekt

$
0
0
Slammemørtel, utkast, grunningslag, heftelag – kjært barn har mange navn. Men alle navnene beskriver et tynt lag mørtel, som “sprutes” på underlaget. Når det har herdet, skal det gi det endelige pusslaget et godt og sikkert feste mot underlaget.
Slammemørtel, utkast, grunningslag, heftelag – kjært barn har mange navn. Men alle navnene beskriver et tynt lag mørtel, som “sprutes” på underlaget. Når det har herdet, skal det gi det endelige pusslaget et godt og sikkert feste mot underlaget.

En pose ferdigblandet sementmørtel, vann og to forskjellige blandingsforhold. Det er alt du trenger til en perfekt pusset sokkel.

I denne gjør det selv-veiledningen viser en murer hvordan du pusser en sokkel.

Vi har laget en prøveoppstilling for å vise hvordan du pusser. En sokkel ligger nesten alltid trukket litt tilbake fra veggen over. Det simulerer vi med en betonghelle, som stikker et par centimeter utover kantene på begge sider av hjørnet. Dessuten er sokkelen bygget i en vinkel, slik at vi også får vist hvordan du pusser et utvendig hjørne.

God fornøyelse!

Læs mere: Puss sokkelen perfektLæs mere: Hva skal jeg male grunnmuren med?Læs mere: Ny sokkel i 4 trinn

Høybed i 3 etasjer

$
0
0
De tre etasjene monteres oppå hverandre ved hjelp av små klosser.
De tre etasjene monteres oppå hverandre ved hjelp av små klosser.

Høybed finnes i mange hager, og det er det gode grunner til. Jordtemperaturen i et høybed er høyere, og det betyr at du kan komme tidligere i gang med å dyrke grønnsaker og krydderurter – og du kan fortsette lenger mot høsten.

Det er mange forskjellige måter å bygge høybed på, og du kan bruke alt fra edeltre til impregnerte materialer og kompositt.

LES OGSÅ: Her har vi samlet alle våre byggeveiledninger til høybed, slik at du kan få inspirasjon og veiledning til hvordan du kan bygge ditt neste høybed.

Her bygger vi i lerk, og vi lager en variant i flere etasjer, slik at vi kan skille grønnsakene og samtidig gi høybedet en egen stil.

Selv om vi bruker lerk her, kan du bruke det du selv ønsker. Men husk at impregnerte materialer kan skille ut giftstoffer. Det er ikke bra hvis du skal dyrke noe du skal spise i høybedene.

Last ned artikkelen og se hvordan du bygger det smarte høybedet.

Læs mere: Små, smarte plantekasser Læs mere: Høybed i 3 etasjerLæs mere: Høybedet som holder i over 20 år!

30 eksperttips om gips

$
0
0
30 eksperttips om gips
30 eksperttips om gips

1. Skjær platene med en hobbykniv

Det er ingen grunn til å sage de rette sidene med en sag. Platene tilpasses mye enklere ved å skjære gjennom pappen på den ene siden med en hobbykniv, og deretter knekke platen over en skarp kant.

LES OGSÅ: Hva er gips?

2. Bøy gipsen

Selv om gipsplaten er flat, kan du sette den på en buet vegg. En vanlig 13 mm gipsplate kan bøyes til en bue med en radius på 350 cm, uten at pappen brister. Fukter du den med rent vann, kan den bøyes ned til en radius på 200 cm. En 6 mm gipsplate kan bøyes helt ned til en radius på 60 cm, hvis den fuktes med såpevann.

LES OGSÅ: Bli ekspert på gipsplater på 5 minutter

3. Lufttett er lydtett

En stor fordel ved gips i to lag, er at du enklere kan gjøre veggen lufttett og mye mer lydtett. Det første laget skrus opp, slik at det er 10-15 mm luft i alle sider. Fugen fylles helt med akrylfugemasse, og mens den fortsatt er våt, skrus det andre laget opp så det går helt til kanten.

Last ned artikkelen og få alle ekspertens gode råd, før du setter i gang.

Læs mere: Finn riktig fugemasse til fliserLæs mere: Verdens enkleste tapet Læs mere: 30 eksperttips om gips

Lakkering av gulv

$
0
0
Et nylakkert gulv er pent og holder i mange år. I tillegg er det vesentlig billigere enn et nytt gulv.
Et nylakkert gulv er pent og holder i mange år. I tillegg er det vesentlig billigere enn et nytt gulv.

To muligheter: Akryllakk eller alkydlakk

1. Akryllakk

Den vannfortynnbare lakken som er basert på akryl, er mest egnet til lyse tresorter, fordi særlig de matte lakkene kan ha en lett hvitaktig overflate. Til gjengjeld er lakken nærmest usynlig, og den gulner ikke med tiden. Akryllakk kan likevel få eik til å se mørkere ut. Hvis du vil unngå det, bør du bruke alkydlakk til eik.

2. Alkydlakk

Til mørke tresorter er alkydlakken best. Den er riktig nok ikke like miljøvennlig som akryllakken, men den gir en bedre dybdevirkning til gulvet – særlig hvis du bruker en matt lakk. Alkydlakk er ikke like slitesterk som akryllakken, og den krever effektiv lufting både under og etter påføring.

VIKTIG! Eksotisk tre

Eksotiske tresorter, som teak, mahogni og palisander, inneholder oljer og er derfor vanskelige å lakkere.

Det krever en spesiell alkydlakk, men det viktigste – ifølge båtbyggere, som jobber med den typen tre – er slipingen og mange lakkstrøk.

Det rå treet slipes med grovt slipepapir (korn 100-120), slik at det blir riper lakken kan trenge ned i. Sliping med fint slipepapir gir dårlig vedheft og risiko for avskalling.

Lakker 6-8 strøk, og slip mellom alle lag – siste gang med korn 320.

Læs mere: Slik fjerner du riper og sprekker i tregulvLæs mere: Lakkering av gulv Læs mere: Skjul skruene med trepropper

Skal jeg ha undertak under et ståltak?

$
0
0
Filten limes på platene, slik at den kan fange kondens.
Filten limes på platene, slik at den kan fange kondens.

Spørsmål:

Jeg skal bygge en enkel garasje, og da vil jeg gjerne legge et ståltak på bygget. Er det nødvendig med et undertak?

Svar:

Svaret avhenger av om garasjen skal isoleres. Er svaret nei, er det ikke nødvendig med et undertak. Da kan du i stedet montere det som kalles antikondensfilt.

Når temperaturen utendørs faller, dannes det nemlig kondens på den varme siden av stålplatene, altså inne i garasjen din. Denne kondensen kan føre til fuktskader.

Antikondensfilten limes fast på undersiden av takplatene. Filten suger opp kondensen, som ventileres vekk når kondenseringen opphører.

Læs mere: Skal jeg ha undertak under et ståltak? Læs mere: Er et tak av naturskifer bra?Læs mere: Er asbest i eternittplater farlig?

100 tips til hus & hage

$
0
0
Skal du rense takrenner uten at noen holder stigen? Lag da en enkel “stoppkloss” på den, slik at du kan stå trygt i høyden.
Skal du rense takrenner uten at noen holder stigen? Lag da en enkel “stoppkloss” på den, slik at du kan stå trygt i høyden.

Ofte skal det ikke mer til enn et enkelt tips for å gjøre jobben enklere. Vi har samlet våre 100 beste tips til hus og hage. De vil uten tvil gjøre livet som huseier mye lettere.

For å holde styr på alle tipsene, har vi delt dem inn i en rekke underkategorier:

  • Gressplen
  • Steinlegging
  • Trær & Planter
  • Murverk
  • Planter & Vanning
  • Kledning & Innfesting
  • Maling
  • Terrasse
  • Tre
  • Verktøy & Utstyr
Læs mere: Skjul råtne kledningsbordLæs mere: 100 tips til hus & hageLæs mere: Puss sokkelen perfekt

2 metoder: Stopp rusten

$
0
0
Slutt på rust – her får du både den raske og den grundige løsningen.
Slutt på rust – her får du både den raske og den grundige løsningen.

Den raske metoden

Har du rust på hageporten eller gelenderet du vil ha fikset raskt, så er Hammerite et smart valg. Det er både grunning og sluttmaling i ett og samme produkt. Dermed du kan nøye deg med å fjerne den løse rusten og etterpå legge på to strøk med maling. Du får stoppet rustangrepet, og det er raskt gjort. Men du får ikke den samme flotte, glatte flaten, som hvis du velger den grundige metoden.

Den grundige metoden

Hvis du liker å ha tingene 100 prosent i orden, skal du begynne med å fjerne alt på den flaten som skal males. Da får du et fullstendig glatt og jevnt underlag, som er som nytt. Det nye malingslaget bygges opp i flere omganger med maling til metall – først en grunning og etterpå en sluttmaling. Det gjør jernet veldig motstandsdyktig mot ny rust, og det vil holde seg flott i mange år fremover.

Læs mere: 2 metoder: Stopp rustenLæs mere: 6 feil du skal unngå når du maler husetLæs mere: Slik maler du rør og radiator
Viewing all 248 articles
Browse latest View live